Hotel Savoy w Londynie
W ramach ambitnego projektu renowacji o wartości 100 milionów funtów, w niedawno odnowionym hotelu Savoy w Londynie, jednym z największych na świecie, kultowych hoteli, został zainstalowany nowy sprzęt do zmiękczania wody firmy Kinetico. System Kinetico wyeliminuje problemy związane z twardą wodą, pomagając w utrzymaniu efektywności i wydajności usług, jednocześnie zapewniając powierzchniom płaskim i urządzeniom sanitarnym w tym ekskluzywnym hotelu zachowanie ich luksusowego blasku tak długo, jak to możliwe.
Hotel Savoy, należący do sieci hoteli Fairmont, został zamknięty w grudniu 2007 roku z powodu dużego programu remontowego obejmującego cały budynek, od imponującego wejścia i baru American Bar po światowej sławy Savoy Grill oraz 268 pokoi i apartamentów. W projekcie dodano trzydzieści osiem nowych apartamentów z widokiem na rzekę (River Suites) i pokoi gościnnych wraz z dziewięcioma apartamentami Personality i reprezentacyjnym apartamentem królewskim Royal Suite z 2 sypialniami, który naprawdę jest odpowiedni dla króla. Wynikające z tego zwiększenie zapotrzebowania na wodę w połączeniu z lokalizacją hotelu Savoy w rejonie z twardą wodą, wymagało powiększenia systemu zmiękczania wody w budynku. Opatentowany przez Kinetico nieelektryczny, automatyczny system okazał się strzałem w dziesiątkę.
Paul Daciuk, kierownik budowy z firmy SPIE Matthew Hall, zajmującej się pracami mechanicznymi i elektrycznymi podczas tego projektu, opowiada: „Zmiękczona woda zapobiega gromadzeniu się kamienia, który normalnie zbiera się na urządzeniach sanitarnych i mosiężnych naczyniach przy twardej wodzie i nie pozostawia osadu z środków piorących na ubraniach. Poprzez hamowanie tworzenia się kamienia w rurach oraz na wymiennikach ciepła i elementach hotelowej instalacji ciepłej wody, zapewnia możliwie najbardziej sprawne świadczenie usług”. Dwa nowe zmiękczacze Kinetico CP 213 OD zainstalowane w piwnicy hotelu Savoy wspomagają osiem istniejących urządzeń w hotelu, które działają tam z powodzeniem od wielu lat.
Zmiękczacze Kinetico działają poprzez usuwanie jonów wapnia i magnezu z twardej wody w procesie wymiany jonowej. Konstrukcja z podwójnym zbiornikiem zapewnia ciągłą dostawę zmiękczonej wody na potrzeby hotelu; gdy jeden zbiornik jest aktywny, drugi jest płukany solanką w celu usunięcia ze złoża jonów wapnia i magnezu. W pełni automatyczna głowica sterująca mierzy przepływ miękkiej wody i regeneruje urządzenie tylko w razie potrzeby, dzięki czemu przy zużyciu wody innym każdego dnia nie powoduje niepotrzebnego marnotrawstwa. Zmiękczacze w hotelu Savoy mają teraz wystarczającą wydajność do zapewnienia nieprzerwanego przepływu wody, nawet jeśli dwa z dziesięciu urządzeń są w danym momencie wyłączone z użytku z powodu czynności serwisowych.
Podczas renowacji gdzie tylko to możliwe wprowadzono technologie środowiskowe i efektywność środowiskową. Na przykład elektrociepłownia (CHP) zmniejszy zależność hotelu od krajowej sieci o około 50 procent. Zainstalowano też innowacyjny system, który odzyskuje ciepło ze wszystkich urządzeń kuchennych, aby wstępnie podgrzać ciepłą wodę użytkową. Olej kuchenny z restauracji hotelowych zostanie poddany recyklingowi i przetworzony na biodiesel, a systemy gospodarki odpadami przeprowadzą recykling do 90 procent odpadów z hotelu. Urządzenia Kinetico pasują do tego innowacyjnego, niskowęglowego podejścia, ponieważ nasza technologia wykorzystuje do działania energię kinetyczną wody, eliminując koszty energii elektrycznej potrzebne do uruchomienia alternatywnych technologii zmiękczania. Ułatwia to też montaż, ponieważ nie potrzeba żadnego okablowania do zasilania.
“Savoy jest jednym z najbardziej prestiżowych hoteli na świecie i cieszymy się, że jesteśmy częścią tego ogromnego projektu renowacji” – komentuje John Bisset, dyrektor działu eksploatacji i serwisu technicznego Kinetico. “Firma Kinetico jest dumna z wydajności i niezawodności swojego produktu. Nasze bieżące relacje z hotelem Savoy pokazują, że nadal spełniamy te wysokie standardy wymagane w najbardziej prestiżowych lokalizacjach”.